Granátové jablko – pokrm bohů i šance pro naši imunitu | JAK NA RAKOVINU
06. prosinec 2019

Granátové jablko – pokrm bohů i šance pro naši imunitu

Granátové jablko bylo od pradávna považováno za pokrm bohů. V mnoha kulturách je symbolem mládí, plodnosti, krásy a především pevného zdraví. Teprve moderní výzkumy potvrdily, že granátové jablko ve svých zrnkách i kůře obsahuje opravdu vydatný koktejl prospěšných látek. V několika studiích se testují i jeho účinky na rakovinné buňky.

Zdravý koktejl

Pod poměrně tvrdou slupkou se skrývá více než 600 zrníček, která jsou právě tím pokladem, který nás zajímá. Hlavní složkou granátového jablka (cca 80 %) je voda. Ve zbytku pak nalezneme opravdu perly. Mezi nejvýznamnější látky patří vitamíny A, C, E, B1, B2, B3 a B9 (kyselina listová), K, železo, měď, draslík, zinek, hořčík, vápník a dále flavonoidy, taniny, aminokyseliny, vláknina či kyselina citronová. Granátové jablko je také účinným antioxidantem, svou silou dokonce překoná i zelený čaj či červené víno.

Imunitní systém jako strážce našich buněk

Vitamín C i zinek (které granátové jablko obsahuje ve vysokých dávkách) podporují imunitní systém. Proč je imunita tolik důležitá? Je totiž zodpovědná nejen za naši odolnost vůči negativním vlivům z vnějšího okolí (imunitní buňky nás chrání proti virům a bakteriím), ale také za správné fungování našich vnitřních tělesných pochodů. Buňky imunitního systému mají v „popisu práce“ kontrolu nad vlastními buňkami těla. Pokud dojde u některé k poškození či mutaci (důvodů může být mnoho), je to právě naše imunita, která rozhoduje o opravení či likvidaci poškozené či mutované buňky. Zabraňuje tím jejímu dalšímu šíření a nekontrolovanému bujení. Právě z těchto buněk mohou vzniknout novotvary - nádory. Pokud náš imunitní systém nefunguje správně, významně se zvyšuje riziko vzniku i návratu rakoviny.

Radost ze života dělá žití lehčím

Látky, které granátové jablko obsahují (zejména flavonoidy, vitaminy C a E), pomáhají také v kardiovaskulární oblasti, regulují krevní tlak i cholesterol, zlepšují tvorbu červených krvinek, pročišťují tepny, čímž zabraňují jejich ucpání a vzniku infarktu. Zároveň mají látky v granátovém jablku protizánětlivé vlastnosti. Díky obsažené vláknině má granátové jablko vliv i na trávení, čímž tělu umožňuje efektivně se zbavit nepotřebných látek, které jsou v mnoha případech pro tělo i toxické. Velkou výhodou granátového jablka je také jeho pozitivní vliv na nervovou soustavu. Hořčík se totiž mimo jiné vyznačuje svým zklidňujícím efektem, díky čemuž jsme schopni lépe zvládat náročnější životní situace a dopady stresu na náš organismus nemají až takové ničivé účinky.

Soubory cookies nám pomáhají poskytovat, chránit a zlepšovat naše služby. Prohlížením tohoto webu s jejich používáním souhlasíte. Další informace