24. 2. 2020

Jak na stres: Jídlo, které povzbudí organismus

Strašák jménem stres. Oslabuje naši vůli i tělo. Zároveň je jedním z rizikových faktorů vzniku či návratu rakoviny. Samotnou léčbu může dost zkomplikovat. Jak na něj? Velkým pomocníkem proti stresu je kromě pohybu, tréninku psychické odolnosti a péče o tělo také jídlo, které konzumujeme. Zatímco určité potraviny dokážou našemu organismu dobít baterky, jiné je naopak vybijí a tělo oslabí. Stejně tak existují potraviny, které nám dokonce mohou pomoci v boji s rakovinou. Jaké to jsou?

Jak potraviny proti stresu fungují?

  • obsahují látky, které podporují produkci hormonu serotoninu = hormon štěstí, který zklidňuje mysl a tedy i dopady stresu
  • obsažené látky přispívají ke snížení hladiny stresových hormonů (zejména kortizolu a adrenalinu)
  • účinné látky v potravinách podporují imunitní systém, správnou činnost střev a také regulují krevní tlak

Potraviny proti stresu

  1. Avokádo – je bohatým zdrojem hořčíku, ale také vitamínu B6. Právě tato kombinace v našem mozku podporuje tvorbu serotoninu.
  2. Hořká čokoláda (obsah kakaa minimálně 80 %) – snižuje napětí i hladinu kortizolu
  3. Ovoce a zelenina – hledejte ty, které obsahují flavonoidy (např. maliny, červený rybíz, borůvky či rajčata)
  4. Banán – výživný a plný prospěšných látek, mimo jiné tryptofan (přirozený zdroj serotoinu)
  5. Hrst přírodních ořechů (pozor, arašídy nejsou ořechy, ale luštěnina) a semínek (lněná, dýňová, slunečnicová) – obsahují hořčík, tryptofan, ale také železo a řadu vitamínu, látky, které zklidňují nervovou soustavu, zlepšují spánek, okysličují organismus a pomáhají tvořit serotonin.
  6. Jogurty řeckého typu – podporuje činnost střev a tím nepřímo i zvládání stresu
  7. Mák – zklidňuje organismus, navíc je cenným zdrojem vápníku (pozor jen na obsah cukru!)
  8. Mořské ryby i plody – obsahují Omega 3 mastné kyseliny a vitamín D. Omega 3 byly testovány například i jako podpůrná terapie při depresích či úzkostech, kde byl zaznamenán pozitivní vliv na organismus (navíc podporují i naše srdce, mozek i imunitu).
  9. Černý čaj (i s mlékem) – urychluje regeneraci organismu
  10. Potraviny s vitamínem C – šípky, rakytník, červená řepa, zelí, pomeranče, jahody, černý rybíz, kiwi

A pozor, ačkoli je to lákavá vidina, pokud vás ve stresu přepadají chutě na sladké nebo nekontrolovatelná touha vyplenit lednici, pak vězte, že po takové akci na tom budete hůř než před ní. Tyto projevy jsou zejména ukazatelem, že vaše strava není vyvážená a tělo (resp. mikroorganismy v něm) hledá pomoc jinde.

Variantou jsou také kvalitní doplňky stravy.

Tyto potraviny stres zhoršují

  1. Sladkosti – kolísavá hladina cukru v krvi může vyvolat pocity úzkosti i strachu
  2. Bílé pečivo a lepek – zatěžuje zejména tenké střevo, kde se mohou uvolnit
  3. Alkohol – sklenička kvalitního červeného vína může náš organismus příjemně uvolnit, avšak větší množství (zejména tvrdého alkoholu) stres naopak vyvolává (respektive v těle spouští stresovou reakci).
  4. Umělá sladidla – ne vždy jsou tyto látky našemu tělu prospěšné, často se objevují bolesti hlavy, případně podporují chutě na sladké. Bohužel u mnoha lidí také zhoršují zvládání stresových situací.

Potraviny proti rakovině

Svůj organismus se vyplatí čistit i zevnitř

Rozhlédněte se po svém bytě. Podobně jako se usazuje prach na poličkách, po podlaze se válejí chomáčky a postel se sama neustele, i naše tělo občas potřebuje pořádný úklid. A to i těch poliček, ke kterým si musíme brát štafle. Detoxikace by se tedy měla stát vaším pravidelným rituálem. Není třeba hledat žádnou z komplikovaných metod. Mezi základní pravidla detoxikace patří:

  • vynechat smažená jídla, uzeniny, bílou pšeničnou mouku, cukr a ideálně i mléčné výrobky
  • zkuste omezit i konzumaci masa (hůř se tráví)
  • pít dostatek neperlivé vody
  • zařadit potraviny bohaté na vlákninu

O významu i praktických dopadech detoxikace jsme vám podrobně psali již v článku Pravidelná detoxikace nás odlehčí. V případě, že jste diagnostikováni se závažnou chorobou, jakou může být i rakovina, je třeba vše nejprve konzultovat s lékařem.

Facebook

Nejnovější články

Lidé s rakovinou by o sebe měli pečovat dvojnásob

Mezi jeden z faktorů vzniku rakoviny patří i dlouhodobě oslabený imunitní systém.

Prevence je důležitá zejména u lidí, kteří rakovinou prošli

Vždy záleží na typu rakoviny, způsobu léčby, snášenlivost léčby, zdravotním stavu, věku i životní situaci...

Jak podpořit imunitu v době koronaviru

Existuje také řada běžných potravin, případně koření či bylin, které obsahují účinné látky, jež mají antivirový, případně protizánětlivý účinek.