Jak podpořit imunitu v době koronaviru

Ovosan

Ryze přírodní doplněk stavy obsahující biologicky aktivní fosfolipidy se dlouhodobě používá k podpoře správné funkce imunitního systému. Bývá i součástí terapie onkologických pacientů. Těm napomáhá nejen stabilizovat obranyschopnost organismu, ale například také zvládat vedlejší účinky standardní onkologické léčby. Může přispět i k rychlejší regeneraci buněk. V současné době jsou jeho účinné látky (BAF) předmětem výzkumu léku na rakovinu.

Omega 3 mastné kyseliny (EPA a DHA)

Ve své zprávě označil Státní zdravotnický ústav Omega 3 mastné kyseliny (a vitamín D) za jednu ze zásadních látek, které mají vliv na správnou funkci imunitního systému. To může pomoci i v boji proti koronaviru. Ačkoli testování SZÚ probíhalo na zdravých lidech, existují světové studie, ve kterých se Omega 3 připisuje podpůrný vliv také v léčbě rakoviny prsu nebo prostaty. Hlavními zdroji jsou tučné mořské ryby. Rostlinné zdroje (mají jiné účinné látky – ALA) v tomto případě mají pouze nízký účinek.

Vitamin C

Vitamin C patří mezi stálice spojované s podporou imunitního systému. Důvodem je, že stimuluje tvorbu bílých krvinek a díky tomu je schopen podpořit i odolnost organismu vůči infekcím. Mezi přírodní zdroje patří jahody, rakytník, šípky, camu camu nebo pomeranče.

Zelený čaj (účinná látka epigalokatechin galát)

Šálek kvalitního sypaného zeleného čaje, ideálně japonská odrůda nebo matcha čaj dokáže stimulovat obranyschopnost organismu a dle mnohých studií je i prevencí rakoviny. Navíc je lahodný a uklidňuje naši nervovou soustavu.

Dangšen

Tato bylina se používá zejména v tradiční čínské medicíně, kde slouží k celkovému posílení organismu. Připisuje se jí mnoho zajímavých vlastností. V současném stavu je dobré vědět, že mezi ně patří i mobilizace imunitního systému, snižování vysokého tlaku, zklidnění bolesti, podpora tvorby červených krvinek či pomoc při horečkách.

Šišák bajkalský

Tato krásná rostlinka, která může ozdobit i zahrady, patří mezi ceněnou léčivku. Mezi její silné stránky patří ochrana kardiovaskulárního systému a regulace vysokého krevního tlaku (právě tyto osoby jsou koronavirem velmi ohroženi) a hlavně posiluje imunitní systém, který činí odolnější vůči virům i bakteriím. Vyvolává pocení, proto se využívá jako podpůrná terapie při chřipce. Má protizánětlivé a antioxidační účinky.

Potraviny s protirakovinným účinkem

Zařaďte potraviny, kterých se rakovina „bojí“. Zpravidla mají zajímavé množství vyživujících látek, které podporují správné fungování organismu. To se hodí nejen v případě onkologického onemocnění, ale i v běžném životě. Slouží i jako součást prevence vzniku nebo návratu rakoviny (recidivy).

Potraviny a koření s antivirovými účinky

Existuje také řada běžných potravin, případně koření či bylin, které obsahují účinné látky, jež mají antivirový, případně protizánětlivý účinek. Patří mezi ně například zázvor, čekanka, kurkuma s pepřem, okurka, rajčata, rybíz nebo červená řepa. Podpořit náš stav může i česnek a cibule. Mezi typické antivirové koření/byliny patří tymián, oregano (nikoli dobromysl), echinacea (ideálně však jako tinktura, jinak jsou její účinky oslabeny), černý bez, případně šalvěj, bazalka či fenykl.
O dalších možnostech podpory imunity se můžete inspirovat v předchozích článcích.

Facebook

Nejnovější články

biologicky aktivní fosfolipidy a imunita

Biologicky aktivní fosfolipidy: účinná prevence nemoci covid-19 i jiných infekcí

pro koho je vhodná imunoonkologická léčba

Imunologická léčba – jak funguje a pro koho je vhodná

bílé krvinky a léčba rakoviny

Bílé krvinky – co signalizuje jejich počet a proč jsou nezbytné v boji s rakovinou