Kterých potravin se rakovina bojí?

Je prokázáno, že strava má výrazný vliv na naše zdraví a kvalitu života. Pokud je náš jídelníček vyvážený, dodá nám jídlo energii, pozitivně reguluje činnost našich orgánů i tělesných pochodů a také příznivě působí na naši psychiku. Které z potravin přispívají k ochraně organismu před nebezpečím rakovinného bujení a mohou se tak stát i podporou při standardní léčbě onkologického onemocnění?

Brokolice

Podobně jako většina brukvovité zeleniny obsahuje kromě vody také řadu vitamínů (C, B1, B2, B9, E a provitamín A), vlákninu, cukry, vápník, fosfor, draslík a sloučeniny síry. Díky tomuto výživnému koktejlu, zejména látce sulforafan, dokáže brokolice „zapnout“ nebo naopak „vypnout“ určité mechanismy v těle, které vzájemným působením napomohou k likvidaci nádorových buněk. Vědecké studie zatím prokázaly pozitivní účinek u rakoviny prostaty a prsu.

Špenát

Pokud jej pořídíte čerstvý a jen jemně jej osmahnete na pánvi, uchová si špenát vysoké dávky svých prospěšných látek, mezi které patří zejména vitamín B6, lutein a kyselina listová. Vysoký obsah železa je mýtus, i když určité množství jej obsahuje. Účinné látky ze špenátu zvyšují naši pozornost, duševní výkon i vyrovnanost. Působí dokonce i na rakovinné buňky, u kterých potlačují jejich bujení. Doporučuje se zejména u rakoviny prsu.

Luštěniny

Luštěniny jsou zásobárnou bílkovin, minerálů a vitamínů, obsahují vlákninu a také látku inositol, která nás pomáhá chránit před rakovinou střev, prsu nebo prostaty. Naše tělo si tuto látku neumí samo vyrobit, proto je třeba ji do těla dodávat vhodnou stravou. Zelený hrášek obsahuje také chlorofylin, který na sebe váže škodlivé látky v těle, které následně pomůže vyloučit z těla ven. Tím chrání organismus proti vzniku zánětů i následného oslabení imunitního systému.

Zelený čaj

Zelený čaj je prospěšný zejména kvůli obsahu flavonoidu zvaného epigalokatechin galát. Ten reguluje řadu procesů v těle, a to dokonce na genové úrovni. Má vliv nejen na naši imunitu, ale také zvyšuje naši pozornost bez následné únavy a dokonce pomáhá likvidovat poškozené či mutované buňky, čímž snižuje riziko vzniku rakoviny nebo tvorbu metastáz. Nejvyšší obsah epigalokatechin galátu má zelený čaj Matcha (vyrábí se speciálním způsobem, aby si uchoval více účinných látek). Původně sloužil jako meditační nápoj buddhistických mnichů, ale pro své blahodárné účinky na zdraví se rychle rozšířil i po světě.

Česnek i cibule

Jednou z účinných složek česneku je alicin, který zpomaluje rakovinné bujení zejména u karcinomu prsu, tlustého střeva, žaludku nebo endometria. Cibule obsahuje vysoké množství flavonoidu s antioxidačními a protizánětlivými účinky – kvercetin. I ten přispívá k regulaci nežádoucích buněk v organismu. Své kouzlo a sílu má také pórek nebo šalotka. Všechny tyto potraviny se považují za přírodní antibiotika, které působí protizánětlivě, posilují imunitní systém a také chrání organismus před oxidativním stresem.

Červené víno

Sklenka kvalitního barikovaného červeného vína dokáže v našem těle epigeneticky podpořit řadu procesů. Červené víno totiž obsahuje resveratrol (je v jadércích a slupkách hroznů), proantokyanidiny a také třísloviny. Právě kombinace těchto látek dokáže s našimi buňkami doslova divy. Ale pozor, jak řekl Paracelsus: „Jed od léku odlišuje pouze podávané množství,“ proto dodržujte pravidlo, že maximálně 1 dl na 25 kg hmotnosti za den.

Dary moře

Tučné mořské ryby nebo také mořské řasy obsahují kromě vitamínu D, železa a řady dalších vitamínů také polynasycené mastné kyseliny Omega 3. Ty podporují nejen imunitní systém, ale také činnost srdce a cév, zlepšují pozornost, mají protizánětlivý účinek a působí i na mužskou potenci. V případě rakoviny dokážou skrze posílení imunitního systému tělo podpořit v boji proti rakovinným buňkám.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda (obsah kakaa minimálně 70 %, ale spíš více) obsahuje podobně jako červené víno proantokyanidiny, polyfenoly a také antioxidanty, tedy látky, které omezují růst nádorových buněk i krevních cév, které nádory vyživují. A pozor, mléčná čokoláda tyto vlastnosti již nemá.

O dalších potravinách, které mají na náš organismus velmi blahodárný vliv se můžete dočíst v článku Zdraví ze zahrádky, kde se věnujeme rajčatům, kořenové zelenině, ale také cuketě nebo červené řepě. V článku Kořeny zdraví se dozvíte o příznivém vlivu zázvoru, kurkumy nebo třeba lékořice.

Facebook

Nejnovější články

biologicky aktivní fosfolipidy a imunita

Biologicky aktivní fosfolipidy: účinná prevence nemoci covid-19 i jiných infekcí

pro koho je vhodná imunoonkologická léčba

Imunologická léčba – jak funguje a pro koho je vhodná

bílé krvinky a léčba rakoviny

Bílé krvinky – co signalizuje jejich počet a proč jsou nezbytné v boji s rakovinou