Zdravá strava není jen o jídle | JAK NA RAKOVINU
07. červen 2018

Zdravá strava není jen o jídle

Způsob jakým naše tělo získává energii a živiny je více. Tím největším zdrojem naší energie je však pořád ještě strava. Ačkoli univerzální zdravá výživa aplikovatelná na každého z nás neexistuje, některá pravidla jsou platná napříč generacemi a módními trendy.

Zdravý talíř

Hlavním principem zdravé stravy je poskytnout tělu skrze jídlo dostatek energie a zdraví prospěšných látek. Vyvážená strava pomáhá našemu tělu si vybudovat optimálně fungující imunitní systém, jednotlivé orgány nejsou přetěžovány a kvalita života významně roste. Vždy je potřeba přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu, věku, typu zaměstnání (úředník potřebuje jinou skladbu než manuálně pracující jedinec) a psychickému stavu jedince.

Z čeho se zdravý talíř skládá?

Naše strava by měla být pestrá a barevná, avšak vždy by měla obsahovat následující složky (jejich poměr může kolísat, ale ne úplně vymizet):

1) Tuky (neboli lipidy) - 25%

Jsou jakousi zásobárnou energie. Nejvhodnějším zdrojem tuků jsou omega 3- nenasycené mastné kyseliny. Nadbytečný příjem tuků znamená hrozbu obezity, nedostatek naopak zpomalení metabolismu, nemoci pohybového aparátu i nedostatek vitamínů. Zdroje tuků jsou: mořské ryby, avokádo, kokos, ořechy, olivový olej, mléčné výrobky.

2) Proteiny (neboli bílkoviny) 50%

Bílkoviny jsou základními stavebními kameny našeho organismu. Nejvíce zasytí. Jejich nedostatek se projevuje zejména ztrátou energie (a poté chutí na sladké). Zdroje bílkovin jsou: maso, luštěniny, obiloviny, sýry (cottage či ricotta), tvaroh a vejce (hlavně bílek).

3) Sacharidy (neboli cukry) - 25%

Jsou hlavním zdrojem energie pro práci mozku i svalů. Využívat bychom měli zejména složené cukry, které se tráví pomaleji a energie z nich vydrží déle. Nedostatek sacharidů způsobuje únavu, skleslost a hlad. Zdroje vhodných sacharidů jsou: brambory, těstoviny, rýže, pečivo (preferované je celozrnné nebarvené), ovoce i zelenina.

Vláknina

Aby byl talíř funkční, je potřeba, aby v každém jídle byl dostatek vlákniny, která posiluje celkový zdravotní stav, ale navíc podporuje správnou funkci střev (pomáhá zejména při vylučování rakovinotvorných a toxických látek z těla). Nedostatek vlákniny způsobuje zácpu a nadváhu. Zdroje vlákniny: ovoce, zelenina, oves, luštěniny, zrna, celozrnné obiloviny.

Další tipy, jak na zdravé stravování

  • Využívejte jednoduchých chutí a kombinací. Chuťově složitá jídla jsou často i složitá pro náš trávicí systém.
  • Poslední jídlo by se mělo jíst 2 - 3 hodiny před spánkem. Chodíte-li spát o půlnoci, měli byste si něco sníst i kolem 8. hodiny večerní, jinak tělo může trpět hlady, ačkoli to pocitově nemusíte vnímat.
  • Pozor na nízkotučné potraviny a polotovary.
  • Využívejte možnosti lokálních sezónních potravin, zejména ovoce a zeleniny.
  • Dodržujte pitný režim (přibližně 0,5l na 15 kg váhy / den), s přihlédnutím k aktuálnímu počasí.

Není to jen o jídle

Abychom z naší stravy využili skutečně to, co je pro naše tělo přínosné, je dobré dodržovat tato jednoduchá pravidla:

  • Jezte pravidelně, ideálně v podobné časy. Tělo si tak netvoří zbytečné tukové zásoby a zpracuje skutečně celou dávku.
  • Jezte v klidu a ideálně v sedě (ať už na zemi nebo na židli).
  • Nepřejídejte se. Dejte si spíš menší porci. Po dojedení chvilku počkejte, abyste zjistili, zda máte ještě hlad nebo jen chuť (proces trávení naběhne až přibližně po 15 minut od prvního sousta).
  • Soustřeďte se na jídlo, netoulejte se myšlenkami u rozdělaného úkolu v práci, doma nebo u plánování víkendu.
  • Nehltejte. Další sousto do úst vkládejte až v okamžiku, kdy spolknete předchozí.
  • Při jídle nepoužívejte mobil, tablet, počítač ani knihu, nedívejte se na televizi. Všechny emoce, které během jídla proběhnou totiž spolu s jídlem do těla „polykáte“. Chemické procesy těla reagují automaticky. V případě vzteku či strachu se například zastavuje proces trávení a tělo se připravuje na útok či útěk. Jestliže tuto emoci vyvolá zpráva v televizi, i váš proces trávení neproběhne optimálně a zaděláváte si na zdravotní obtíž v budoucnu.
  • Neuzobávejte drobnosti mezi jídly. Tělo totiž opakovaně startuje vylučování příslušných látek potřebných k trávení a nemá čas na odpočinek a „regeneraci.“

Myšlenka na závěr

Přestože byla pravidla zdravé výživy popsána v mnoha publikacích, nemocí, a to i těch onkologických, neustále přibývá. Jedním z důvodů je právě nevhodné stravování. Z nekvalitních surovin nemůže naše tělo dlouhodobě fungovat správně. Málokterá potravina (vč. cukru, soli, tuků) je opravdu škodlivá, co je však škodlivé, je konzumované množství (často mnohonásobně větší než je naše tělo schopno zpracovat). Čas věnovaný kvalitnímu jídlu se tedy mnohonásobně vrátí v podobě pevnějšího zdraví. Další variantou jsou kvalitní potravinové doplňky, které chybějící složky mohou doplnit. Nicméně i jejich účinek by měl být podpořen kvalitním jídelníčkem.

Soubory cookies nám pomáhají poskytovat, chránit a zlepšovat naše služby. Prohlížením tohoto webu s jejich používáním souhlasíte. Další informace